Ftohtë dhe dhimbje

Informacion për dhimbjen dhe temperaturën që udhëton drejt palcës kurrizore dhe trurit

Receptori i ndjeshëm ndaj të ftohtit dhe mentolit TRPM8 i përket grupit të receptorëve termorregullues i cili ndikon në ndjesinë e dhimbjes dhe në sinjalizim. Mentoli ul temperaturën e lëkurës e cila aktivizon receptorin TRPM8. Receptorët TRPM8 mbulojnë 15% të të gjithë receptorëve të ndjeshëm ndaj dhimbjes.


Informacioni për dhimbjen dhe temperaturën transmetohet në sistemin nervor qendror, palcën kurrizore dhe trurin përmes fibrave të vogla nervore. Për shembull, dëmtimi i indeve aktivizon nociceptorët për të dërguar sinjale nga nervat periferik përmes palcës kurrizore në tru.
Xheli i ftohtë-Ice Power Cold Gel zvogëlon temperaturën e lëkurës e cila aktivizon termoreceptorët (receptorët TRPM8) për të transmetuar ndjesinë e të ftohtit përmes të njëjtave fibra nervore pasi nociceptorët sjellin sinjale dhimbje. Pasi të jetë përpunuar informacioni aferent në palcën kurrizore dhe në tru, dhimbja bëhet më e kontrollueshme.